Cryptorchidie

DE GEBRUIKTE FOTO’S ZIJN FOTO’S OM DE TEKST TE VERLEVENDIGEN EN HEBBEN NIETS TE DOEN MET DE TEKST ZELF.

We spreken van cryptorchidie wanneer één of beide testikels (teelballen) niet zijn ingedaald in de balzak. De testikel(s) kunnen zich bevinden in de buikholte, of tussen het lieskanaal en de balzak. De aandoening komt bij alle rassen voor. Cryptorchidie is een erfelijke aandoening.
Helaas komt het ook regelmatig bij de kelpie voor.

De aanleg van de testikels gebeurt in de buikholte vlakbij de nieren. Voordat de pup geboren wordt, beginnen de testikels al richting het balzak te verhuizen. Tijdens de geboorte zijn de testikels nog niet ingedaald, dit gebeurt pas na 1-3 maanden. Jonge reuen houden tot hun puberteit de mogelijkheid hun testikels op te trekken tot aan het lieskanaal. Daarna wordt het lieskanaal minder wijd, en de testikels groter waardoor dit niet meer mogelijk is.

In sommige rassen komt cryptorchidie vaker voor dan in andere rassen. Vooral bij dwergrassen, kortsnuitige rassen (oa Boxer en Engelse Bulldog), Siberische Husky, Poedel en Old Shetland Sheepdog zien we de aandoening vaker optreden. De kans dat de aandoening erfelijk is, is aanwezig. 

Er zijn veel oorzaken van cryptorchidie mogelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • vertraagde verplaatsing naar het scrotum
  • te grote testikels
  • een ‘geblokkeerd’ lieskanaal
  • een slecht ontwikkeld scrotum
  • schommeling in hormonen

Een niet-ingedaalde testikel produceert ook gewoon mannelijke hormonen (testosteron). Bij castratie dienen dan ook zowel de ingedaalde als niet ingedaalde testikels te worden verwijderd.
Wanneer 1 of beide testikels zijn achtergebleven, maken deze wat meer kans om, meestal goedaardige, testikeltumoren of testikeltorsie (draaiing rond het eigen bloedvat) te ontwikkelen. In het geval van een testikeltumor merken we pas later klachten op, omdat de tumor vaak pas klachten geeft bij een bepaalde grootte. Er is dan ook risico op uitzaaiingen en vergroeiingen, wat verwijderen bemoeilijkt of onmogelijk maakt. Er kan bij oudere ongecastreerde reuen ieder jaar een buikecho gemaakt worden om veranderingen te constateren. Om problemen voor te zijn, kan het zinvol zijn om niet ingedaalde testikels operatief te verwijderen. Soms is de niet ingedaalde testikel te voelen in het lieskanaal. Op die manier kan de grootte van de testikel wel goed in de gaten gehouden worden.

Reacties zijn gesloten.