DE GEBRUIKTE FOTO’S ZIJN FOTO’S OM DE TEKST TE VERLEVENDIGEN EN HEBBEN NIETS TE DOEN MET DE TEKST ZELF.
Wat is patella luxatie?
De knieschijf ofwel patella ligt in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Een luxatie van de patella wil zeggen dat de knieschijf van zijn plaats schiet (naar binnen of naar buiten).
De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniebuiging. Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen. Hiernaast zie je op foto 1 een normale knie en op foto 2 een hond met een patella luxatie.
Patella luxatie kan op 1 poot voorkomen maar we zien het vaker beiderzijds. Alle rassen kunnen dit hebben. We zien het wel vaker optreden bij kleine honden en minirassen. Grote honden hebben meestal een laterale (knieschijf naar buiten) luxatie terwijl kleine hondjes vaakst een mediale (naar binnen) patella luxatie hebben.
Oorzaken van patella luxatie
Een eerste oorzaak zijn de genetisch anatomische afwijkingen: het stuk bot waar de knieschijf aan vastzit kan te veel naar binnen gericht staan, waardoor de patella uit de kraakbeensleuf verschoven raakt.
Ook kan de oorzaak traumatisch zijn. Dit wil zeggen dat door een ongeluk of een verkeerde sprong of val de hond zijn knieschijfbandjes (ligamenten) scheurt waardoor de knieschijf uit de groeve komt te liggen.
Ten derde kan de patella gaan luxeren ten gevolge van een andere lichamelijke aandoening: bij bijvoorbeeld een teveel aan cortisol in het lichaam (ziekte van Cushing) gaan de ligamenten verslappen en komt de knieschijf eveneens los in de groeve te liggen waardoor ze makkelijk kan verschuiven. Ook een langdurige cortisonebehandeling of hoge doseringen kunnen dit uitlokken.
Ernst en symptomen
Een patella luxatie wordt onderverdeeld in gradaties. Gaande van graad 1 (knieschijf schiet vanzelf terug bij normale stand) tot graad 4 (knieschijf is permanent geluxeerd en raakt niet meer in zijn groeve). De symptomen variëren dan ook volgens de graad van luxatie: van heel af en toe door de desbetreffende poot zakken tot een permanent afwijkende loop. Wanneer de knieschijf terug in zijn holte schiet, is de gang terug normaal.
Doordat de knieschijf steeds uit de geul schiet, ontstaat er ook slijtage. Deze slijtage kan op termijn problemen van artrose geven.
Diagnose en behandeling
Diagnose wordt gesteld door een dierenarts en dit aan de hand van het verhaal (oorzaak) en door middel van een speciale handgreep. Men kijkt daarbij of de knieschijf makkelijk te luxeren is. Röntgenfoto’s zijn dikwijls niet nodig.
De behandeling is afhankelijk van de graad van luxatie. Graad 1 luxatie laat men nogal eens ongemoeid. Vaak ondervindt de hond na een kuur pijnmedicatie geen problemen meer. In enkele gevallen kan er schade aan het gewricht ontstaan en worden de klachten erger. Best wordt dan overgegaan naar chirurgie. Ook vanaf graad 2 is chirurgie aan te raden.
Ook bij kelpies komt Patella Luxatie voor. Gelukkig nog niet zo heel veel maar het is niet uit te sluiten.
Bron: Pharmapets